img

Haberler

img

Yaşar Üniversitesi 9.Lojistik Günlerinde ‘’ ASL LOJİSTİK ‘’

Yaşar Üniversitesi Lojistik Topluluğu olarak her yıl gerçekleştirilen Lojistik Günleri; akademisyen ve sektör çalışanlarının tecrübelerini, katılımcılara, paneller ve uygulamalı eğitimler ile aktardığı bir öğrenci organizasyonudur.

31 Mart – 3 Nisan 2016 tarihleri arasında, açılışı Yaşar Üniversitesi Kampüsü’nde yapılarak Altın Yunus Resort & Thermal Hotel,Çeşme’de düzenlenen Lojistik günlerine; ASL Lojistik olarak sponsor konumunda katılmış bulunmaktayız. Gelecek yıllarda rutin olarak gerçekleşecek olan bu özel günlere, katılımda bulunmaya devam edeceğiz. Lojistik günleri çatısı altında yer alan paneller;

• Lojistik Hizmetlerinin Planlanması
• Üretici Firmaların Lojistik Operasyonları
• Özel Lojistik
• Havayolu Taşımacılığı ve Güncel Sorunlar
• Denizyolu Taşımacılığı ve Güncel Sorunlar
• Lojistikte Hukuksal Düzenlemeler
• Lojistik Sektöründe Kadın Olmak
• Lojistik Sektöründe Başarı Hikayeleri
• E-Lojistik ve Dijitalleşme
• Mezunların Gözünden Lojistik Sektörü

img

Lojistik Koordinasyon Kurulu Hayata Geçiyor

Bilindiği üzere, Ekonomi Bakanlığımızın verileriyle, 2023 yılında 60 Milyar $ düzeyinde döviz geliri sağlaması öngörülen taşımacılık ve lojistik sektörümüzün, arzu edilen potansiyelini hayata geçirebilmesi en öncelikle giderilmesi gereken sorun "farklı kurumlar arasındaki eşgüdüm" sorunudur.

Bu sorunun çözümü amacıyla 28 Ocak 2016 tarih ve 29607 sayılı Resmi Gazete ile yayınlanan Başbakan imzalı 2016/2 sayılı “Lojistik Koordinasyon Kurulu Genelgesi” ile;

⦁     Lojistik ile ilgili iş ve hizmetlerde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının rollerini belirlemek,
⦁     Müşterek konularda eşgüdüm sağlamak,
⦁     Ortak karar alınması gereken konularda kararları almak,
⦁     Lojistik mevzuat düzenlemelerini hayata geçirmek,
Amacıyla “Lojistik Koordinasyon Kurulu” kurulmuştur.

  Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Eylem Planı kapsamında kurulan “Lojistik Koordinasyon Kurulu”, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarının Başkanlığında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığının Müsteşarı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanlarının katılımlarından oluşmaktadır.

  Kurul tarafından alınan kararların uygulanması ve takibi Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.
  İlgili 2016/2 sayılı Lojistik Koordinasyon Kurulu ilişikte yer almaktadır.
Kaynak: UND

img

Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik

22.01.2016 tarih ve 29601 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile yapılan değişiklikler aşağıda yer almaktadır.

⦁     “Süresi İçerisinde Gümrükçe Onaylanmış Bir İşlem Veya Kullanıma Tabi Tutulmayan Eşya” başlıklı 86’ıncı maddesindeki, “Gümrük idareleri, bu tür eşyayı durumu belirleninceye kadar eşya sahibinin risk ve hesabına gümrüğün denetimindeki uygun göreceği bir yere sevk edebilir veya söz konusu eşya sahipleri hesabına geçici depolama yeri işleticisince antrepoya kaldırılabilir. Bu tür işlemlerin yapılması sırasında eşya hakkında tasfiye hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.” hükmü kaldırılmış ve Gümrük Kanunu’nca belirlenen süreler içinde herhangi bir gümrük rejimine tabi olmayan eşyaya direkt olarak tasfiyeye ilişkin hükümler uygulanması kararlaştırılmıştır.
⦁     “Eşyanın Başka Bir Geçici Depolama Yeri Veya Antrepoya Nakli ve Geçici Depolama Yerindeki Eşyanın Başkasına Devri” başlıklı 96’ıncı maddeye “333 üncü maddenin birinci, ikinci ve beşinci fıkra hükümleri aynı zamanda geçici depolama işlemlerinde de uygulanır. Eşyanın devri ile birlikte gümrük vergileri ile para cezaları da dâhil olmak üzere eşya ile ilgili hukuki sorumluluklar devralana geçer.” fıkrası eklenmiştir.
⦁     “Basitleştirme İzninin Genel Koşulları ve Mali Yeterlilik” başlıklı 224’üncü maddeye “(4) Taşıma türlerine özgü basitleştirmelerde, bu maddede sayılan koşullara ek olarak aranacak özel koşullar ve bu maddede belirtilen şartların aranmayacağı haller Bakanlıkça belirlenir.” fıkrası eklenmiştir.
⦁     “Hareket İdaresinde Transit Beyanı” başlıklı 232’inci maddeye “(3) Asıl sorumlu tarafından bilgisayarlı transit sistemi üzerinden yapılan ve beyanın yapıldığı tarihten itibaren otuz gün içerisinde kabul işlemi yapılmak üzere hareket idaresine sunulmayan transit beyanları hareket idaresince geri çevrilir. Bu durumdaki transit beyanları da dâhil olmak üzere, hareket idaresince kabul işlemi yapılmayan transit beyanlarının geri çevrilmesi durumunda Kanunun 241 inci maddesi uyarınca işlem yapılmaz.” fıkrası eklenmiş ve Kabul İşlemi yapılmayan transit beyannamelerine Gümrük Kanunu’nun 241’inci maddesi kapsamında cezai işlem uygulanmasının önüne geçilmiştir.
⦁     “Antrepolardaki Eşyanın Başkasına Devri” başlıklı 333’üncü maddeye eklenen hükümler ile solvent ve baz yağın satış suretiyle devrinde, devralan tarafından söz konusu eşyanın serbest dolaşıma sokulması şartları hükme bağlanmıştır.
⦁     “Geçici Depolama Yeri İşleticilerinde Aranacak Şartlar” başlıklı 512’inci maddeye “(5) 517 nci maddenin dördüncü fıkrasında sayılan kişilerin, geçici depolama yeri açma ve işletme izin başvuruları ile geçici depolama yeri devir başvuruları, birinci fıkrada sayılan fiillere ilişkin gümrük idaresince sürdürülen suistimal, yolsuzluk veya kaçakçılık kapsamında inceleme veya araştırmaya rastlanılması halinde inceleme veya araştırma sonuçlanıncaya kadar reddedilir.” fıkrası eklenmiştir.
⦁     Gümrük Yönetmeliği’nin Gümrük Antrepoları başlıklı ikinci bölümündeki “Yatırım İzni” Başlıklı 518’inci maddeye “(5) Antrepo açma ve işletme yatırım izni, izin ve devir başvuruları, 519 uncu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde sayılan fiillere ilişkin gümrük idaresince sürdürülen suistimal, yolsuzluk veya kaçakçılık kapsamında bir inceleme veya araştırmaya rastlanılması halinde inceleme veya araştırma sonuçlanıncaya kadar reddedilir.” fıkrası eklenmiştir.

  Gümrük Yönetmeliğinde yapılan diğer değişiklikleri içeren “Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe” ilişikteki dosyalar bölümünden ulaşılabilirsiniz.
Kaynak: UND

img

Ulusal ve Ortak Transit Rejimi: Temel Kavramlar, Teminatlar, İşlemler, NCTS ve Basitleştirmeler

Ülkemizin 2012 yılından itibaren Ortak Transit Sözleşmesine taraf olması ile birlikte ülkemizde de uygulanmaya başlanan Ortak Transit Sistemi ve ülke içindeki Ulusal Transit işlemlerine ilişkin soruları cevaplandırmak, gerek mükellef gerek ise gümrük idareleri açısından sistemlere ilişkin bilgileri güncelleyebilmek ve transit rejimindeki basitleştirmelere dair detaylı bilgi verebilmek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Uzmanları Umut Şedele ve Mehmet Uylukçu tarafından hazırlanan “Ulusal ve Ortak Transit Rejimi: Temel Kavramlar, Teminatlar, İşlemler, NCTS ve Basitleştirmeler” kitabı çıkmıştır.

  Söz konusu kitapta ele alınan temel hususlar aşağıda yer almakta olup, kitap içeriğine ekli dosya üzerinden ulaşılabilmektedir;

⦁     Ulusal ve Ortak Transit Rejiminde Temel Kavramlar,
⦁     Teminatlar ve Teminat Aranmayacak Haller,
⦁     Beyan, Hareket, Transit ve Varış İdareleri İşlemleri,
⦁     Uyuşmazlıklar ve Çözümü,
⦁     Araştırma ve Tahsilat Usulleri,
⦁     Transit Rejimindeki Basitleştirmeler, Avantajları, Kapsamı, Başvuru Şartları, Türleri
⦁     Ulusal ve Ortak Transit Rejimi ile ilgili güncel Kanun, Yönetmelik ve Genelgeler

docx file PDF